Zaznacz stronę

Mięso indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych – polecane jest przy alergiach i dietach niskokalorycznych. Jego największą zaletą jest niska zawartość tłuszczu. Warto pamiętać, że indyk zawiera łatwo przyswajalne i wysokiej jakości białko, co umożliwia nam utrzymanie odpowiednio zbilansowanej diety.

Mięso z indyka zawiera ważne mikroelementy, jak:

  • fosfor – który przede wszystkim odpowiada za zdrowe, mocne kości oraz zęby,
  • potas – odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz regulację gospodarki wodnej naszego organizmu,
  • magnez – niezbędny do prawidłowej budowy tkanki kostnej i odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu krwionośnego czy nerwowego.

Dodatkowo mięso z indyka jest cennym źródłem żelaza (biorącego udział w produkcji czerwonych krwinek) i cynku (wzmacniającego odporność organizmu oraz poprawiającego wygląd włosów, skóry i paznokci). Zawiera również znaczne ilości witamin z grupy B: niacynę, ryboflawinę, tiaminę, niezbędnych do utrzymania ogólnej sprawności organizmu.

Indyk jest najmniej kalorycznym rodzajem mięsa, który jednocześnie wyróżnia się bardzo wysoką wartością odżywczą. Niemożliwe? A jednak. Poniżej przedstawiamy zestawienie różnych kawałków mięsa indyka i odpowiednią dla nich wartość kaloryczną (na 100 g mięsa).

  • Filet z piersi ze skórą – 121 kcal,
  • Filet z piersi bez skóry – 84 kcal,
  • Szyja indycza – 135 kcal,
  • Udziec indyka ze skórą – 131 kcal,
  • Udziec indyka bez skóry – 116 kcal,
  • Golonka indycza – 151 kcal,
  • Skrzydło z indyka ze skórą – 125 kcal,
  • Skrzydło indyka bez skóry – 106 kcal,
  • Serca indycze – 113 kcal.

Czy warto wprowadzać mięso z indyka przy rozszerzaniu diety niemowlaka? Oczywiście, że tak. Mięso z indyka polecane jest przez dietetyków i lekarzy w diecie niemowląt, ze względu na niskie prawdopodobieństwo wywołania alergii. Kolejną zaletą jest delikatny smak mięsa oraz to, że jest lekkostrawne. Dodatkowo ugotowana pierś z indyka nadaje się do podawania najmniejszym dzieciom, w tym niemowlakom do rączki oraz jako urozmaicenie zupek.

facebook dobry drob twitter dobry drob linkedin dobry drob