Mięso przepiórcze znane jest nie tylko z wyjątkowych walorów smakowych. Znakomitą renomę zyskało również dzięki swoim wartościom odżywczym oraz zdrowotnym. Spożywanie mięsa przepiórek niesie za sobą wiele korzyści i przyczynia się do poprawy ogólnego stanu zdrowia oraz samopoczucia. Jest to mięso lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety.
Wartości odżywcze mięsa przepiórczego
Mięso przepiórcze ma bardzo wysokie wartości odżywcze. W jego 100 gramach znajduje się:
- 134 kcal,
- 4,5 g tłuszczu,
- 51 g sodu,
- 0 g węglowodanów,
- 22 g białka,
- 13 mg wapnia,
- 4,5 mg żelaza,
- 237 mg potasu.
Mięso przepiórcze – korzyści zdrowotne wynikające z jego spożywania
Mięso przepiórcze ma wiele zalet. Jest przede wszystkim chude i bogate w składniki odżywcze i witaminy, czyli jego spożywanie niesie za sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Główne z nich podajemy poniżej.
1. Wysoka zawartość białka
Mięso przepiórcze jest bardzo bogate w białko. Już niecałe 250 g tego produktu jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik. Co więcej, spożywanie mięsa przepiórek zwiększa również produkcję hormonów oraz enzymów w naszym organizmie.
Ten produkt idealnie nada się też dla osób, które zajmują się kulturystyką lub po prostu chcą rozbudować swoje mięśnie. Mięso przepiórcze działa bowiem doskonale jako środek wzmacniający masę. Wystarczy spożywać je zaledwie dwa razy w tygodniu, aby zobaczyć różnicę.
2. Poprawia wzrok
Mięso przepiórcze ma wysoką zawartość witaminy A, która wspomaga prawidłowe widzenie. Jest jej wprawdzie mniej niż w marchwi, ale nadal ma spory wpływ na zmniejszanie problemów ze wzrokiem. Również obecność w tym mięsie luteiny i zeaksantyny dobrze oddziałuje na siatkówkę oka. Składniki te wychwytują i niszczą wolne rodniki tlenowe oraz absorbują najbardziej szkodliwe dla oka wysokoenergetyczne fale światła niebieskiego, zmniejszając jego intensywność nawet o 90 procent. Działają więc jak naturalny filtr dla oczu, który chroni je przed promieniowaniem UVA, UVB i UVC.
3. Poprawia zdrowie skóry
Mięso przepiórki zawiera nie tylko witaminę A i witaminę B, ale także witaminę E, która zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Jest również bardzo pomocna w jej regeneracji.
4. Wzmacnia kości
Mięso przepiórcze zawiera fosfor oraz wapń. Te dwa składniki mineralne mają korzystny wpływ na zdrowie kości, ponieważ są jednymi z najważniejszych składników tkanki kostnej. Odgrywają również istotną rolę w leczeniu osteoporozy, która spowodowana jest zmniejszeniem ich zawartości w organizmie.
5. Leczy choroby układu oddechowego
Regularne spożywanie mięsa przepiórczego może przyczyniać się do skutecznego leczenia chorób układu oddechowego. Dietetycy polecają je osobom cierpiącym między innymi na astmę czy gruźlicę.
6. Dba o serce
Białko zawarte w mięsie przepiórczym ułatwia regulowanie złego cholesterolu w organizmie. Zawiera bowiem sporą ilość witaminy PP (niacyny), która usuwa nadmiar tego związku chemicznego z tętnic. Aby zadbać o kondycję serca, warto więc spożywać mięso przepiórcze co najmniej dwa razy w tygodniu.
7. Rozwiązuje problemy układu pokarmowego
Zaburzenia układu pokarmowego mogą powodować wiele problemów zdrowotnych. Związane z tym kłopoty z trawieniem pokarmów i wchłanianiem pochodzących z nich składników odżywczych to problem, z którym boryka się dziś wiele osób. Udowodniono jednak, że mięso przepiórcze jest w stanie złagodzić objawy nieprawidłowego trawienia spowodowanego przez bakterie. Spożywanie tego rodzaju mięsa może więc być pomocne w leczeniu chorób związanych z układem pokarmowym.
8. Zwiększa odporność
Regularne spożywanie mięsa przepiórczego zwiększa odporność naszego organizmu. Korzystne działanie tego produktu na układ immunologiczny przyczynia się do tego, że rzadziej zapadamy na choroby, ponieważ łatwiej bronimy się przed atakującymi nas drobnoustrojami.
9. Polecane dla osób z cukrzycą
Osoby, które cierpią na cukrzycę, czyli na co dzień borykają się z regularnymi zmianami poziomu cukru we krwi, powinny spożywać mięso przepiórek. Posiada ono bowiem właściwości, które pomagają w regulowaniu poziomu cukru we krwi w organizmie człowieka.
10. Polecane przy anemii
Mięso przepiórcze odgrywa istotną rolę w przypadku osób borykających się z anemią. Spożywanie tego produktu, który jest niezwykle bogaty w żelazo, przyczynia się do produkcji hemoglobiny i erytrocytów w naszym organizmie, pomagając tym samym w walce z anemią.
W kręgu drobiu: przepiórka i kurczak
Zarówno mięso przepiórcze, jak i to pochodzące z kurczaka, zalicza się do mięs drobiowych. Czy jednak są jakieś istotne różnice między nimi?
– Mięso przepiórek jest nieco trudniej dostępne na rynku niż mięso kurczaka.
– Mięso przepiórcze jest ciekawą alternatywą dla osób, których dieta bazuje na drobiu.
– W mięsie kurczaka znajduje się ważne dla organizmu człowieka żelazo. Jeśli chcemy sięgnąć po przepiórkę, tego składnika dostarczymy sobie nieco więcej.
– Mięso przepiórcze odgrywa istotną rolę w zapobieganiu niektórym chorobom. Kurczak również posiada takie właściwości, w nieco mniejszym stopniu.
– Pod względem smaku zarówno kurczak, jak i przepiórka są wyśmienite. Znawcy porównują smak bladoróżowego mięsa przepiórki do kaczki i kurczaka. Mięso przepiórek jest delikatne w smaku i zapachu. Mięso z kurczaka jest delikatne, neutralne, lekko słodkawe
Najnowsze komentarze