Gęsina, ze względu na swój aromat, właściwości smakowe i zdrowotne, od wieków cieszy się uznaniem w kuchni. W Polsce tradycja pieczenia gęsi, szczególnie z jabłkami, ma głębokie korzenie, sięgając aż do XVII wieku. Właśnie wtedy ukształtowała się tradycja jej spożywania w dniu Świętego Marcina, co potwierdza przysłowie „Na świętego Marcina dobra gęsina”.
Sezon na gęsinę zaczynał się 11 listopada i trwał aż do końca zimowego karnawału, a święta Bożego Narodzenia czy Nowego Roku bez potraw z gęsi były nie do pomyślenia.
W jaki sposób można przyrządzać gęsinę?
Sposobów na gęsinę jest wiele, spożywać ją można między innymi w formie klasycznej pieczonej gęsi, pierogów z gęsim farszem, jako smalec, brukwiankę na gęsinie, pasztety czy półgęski wędzone, a nawet kaszankę i foie gras. Wachlarz tradycyjnych i nowoczesnych przepisów zachwyca różnorodnością smaków, zaspokajając gusta każdego smakosza.
Mięso z gęsi jest lekkostrawne, bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6, które wspierają pracę serca i mózgu oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Warto także docenić fakt, że mięso z gęsi jest źródłem cennych witamin: A, E, PP oraz tych z grupy B, w tym niacyny. Zawiera również wiele ważnych pierwiastków, takich jak żelazo, cynk, potas, czy magnez.
Gęsina w Polsce.
Polska gęś owsiana ceniona jest zarówno w kraju, jak i poza jego granicami. Gęsi od wczesnych dni życia korzystają z zielonych wybiegów, łąk i pastwisk na świeżym powietrzu.
A skąd pochodzi najwięcej gęsiny?
Rodzima gęsina wzbogaca polskie dania i zdobywa serca smakoszy na całym świecie. To duma narodowa i skarb naszej kuchni. Cieszmy się tym kulinarnym bogactwem, doceniając lokalne specjały i dumnie dzieląc się smakiem polskiej gęsiny z innymi.
Najnowsze komentarze