Fałszywa „choroba białych włókien” nie występuje w mięsie drobiowym

Jakość i bezpieczeństwo

Mięso drobiowe uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs na świecie i odznacza się dobrymi walorami dietetycznymi. Wysoka jakość drobiu bogatego w wartości odżywcze powoduje duże zainteresowanie konsumentów. Produkty drobiowe nie powinny budzić wśród klientów jakichkolwiek wątpliwości co do jakości.

Drób jest najczęściej spożywanym mięsem w Polsce, a mięso produkowane w naszym kraju doceniane jest także na rynku międzynarodowym. Producenci dbają o wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów, stosując się do wszystkich norm krajowych i unijnych. Polski drób jest bezpieczny.

Białe włókna nie mają związku z dobrostanem zwierząt

Mięso i produkty drobiowe są źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka, uzupełniają dietę w witaminy i sole mineralne. Dodatkowo zawierają niewielką ilość tłuszczu oraz cholesterolu. Wysokie wartości odżywcze wpływają na utrzymanie wysokiego poziomu popytu wśród konsumentów.

Syndrom białych włókien (WS white striping) na mięsie z piersi u kurcząt brojlerów, zbliżony i opisywany w literaturze do występowania tzw. marmurkowatości mięsa czerwonego, jest skutkiem odkładania się komórek tłuszczowych na powierzchni mięśnia piersiowego. Co więcej, białe paski nie stanowią kwestii bezpieczeństwa żywności ani nie są związane z dobrostanem kurcząt. To tylko kwestia walorów estetycznych.

Europejskie badania wykazały, że zawartość tłuszczu może w tym przypadku zwiększać się, ale pamiętajmy, że zawartość tłuszczu w filecie z piersi kurczaka waha się od 0,5 do 1,5%, co w przypadku wystąpienia białych włókien nadal daje bardzo niski poziom tłuszczu. Przyczyny powstawania syndromu białych włókien nie są jednoznacznie stwierdzone.

W przypadkach, gdy chów całego stada przeprowadzany był identycznie, a rozwój i rozmiary ptaków takie same, w niektórych przypadkach może on wystąpić, a w innych nie.

Syndrom białych włókien nie jest chorobą. Polski drób jest bezpieczny dla konsumenta

W przypadku drobiu pochodzącego z innych systemów chowu np. wolno wybiegowy / ekologiczny / domowy również występuje syndrom białych włókien. Reasumując, syndrom białych włókien na mięsie z piersi kurcząt brojlerów nie jest ani szkodliwy, ani trujący dla konsumentów. Zagadnienie dotyczy całego globalnego rynku bez względu na rodzaj chowu.

Polski drób jest bezpieczny dla konsumenta, a zgodnie z najlepszą wiedzą, nie ma jakichkolwiek zastrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego mięsa nawet z najbardziej widocznymi objawami białych włókien.

Filety w białe paski mogą mieć wyższą zawartość tłuszczu (czyli wpływ na wartość kulinarną mięsa) oraz mogą charakteryzować się wyższą wartością energetyczną (jednak wpływ na wartość odżywczą jest minimalny).

facebook dobry drob twitter dobry drob linkedin dobry drob