Zaznacz stronę

Soczyste udka w miodowo-musztardowej marynacie, pieczone na aromatycznej kiszonej kapuście z grzybami to idealne danie na święta – proste, sycące i bardzo aromatyczne.

• 3- 4 udka z kurczaka

• 0,5 kg kiszonej kapusty z marchewką

• 2 marchewki

• 2 garści suszonych grzybów

• 1 cebula

• 1 łyżka smalcu gęsiego lub kaczego

Marynata do kurczaka:

• 1 łyżeczka miodu

• 1 łyżeczka musztardy

• 1 łyżka oleju

• papryka słodka

• czosnek granulowany

• tymianek

• sól i pieprz

1. Grzyby zalej wodą i mocz minimum 30 minut, następnie odcedź.

2. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.

3. Udka dokładnie obtocz w marynacie i odstaw na chwilę.

4. Na dno blaszki wyłóż odciśniętą z soku kapustę.

5. Dodaj grzyby, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną  marchewkę. Dopraw delikatnie i wszystko wymieszaj.

6. Na warzywach ułóż zamarynowanego kurczaka, na wierzch dodaj łyżkę smalcu.

7. Piecz pod przykryciem w 180°C przez ok. 60 minut.

8. Zdejmij przykrycie, zwiększ temperaturę do 190°C i piecz jeszcze 10 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca.

• Jest bogaty w pełnowartościowe białko.

• Zawiera witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy.

• Jest lekkostrawny, a jednocześnie sycący.

• Świetnie chłonie przyprawy – dlatego jest tak aromatyczny.

facebook dobry drob twitter dobry drob linkedin dobry drob