Soczyste udka w miodowo-musztardowej marynacie, pieczone na aromatycznej kiszonej kapuście z grzybami to idealne danie na święta – proste, sycące i bardzo aromatyczne.
SKŁADNIKI:
• 3- 4 udka z kurczaka
• 0,5 kg kiszonej kapusty z marchewką
• 2 marchewki
• 2 garści suszonych grzybów
• 1 cebula
• 1 łyżka smalcu gęsiego lub kaczego
Marynata do kurczaka:
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżka oleju
• papryka słodka
• czosnek granulowany
• tymianek
• sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Grzyby zalej wodą i mocz minimum 30 minut, następnie odcedź.
2. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
3. Udka dokładnie obtocz w marynacie i odstaw na chwilę.
4. Na dno blaszki wyłóż odciśniętą z soku kapustę.
5. Dodaj grzyby, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną marchewkę. Dopraw delikatnie i wszystko wymieszaj.
6. Na warzywach ułóż zamarynowanego kurczaka, na wierzch dodaj łyżkę smalcu.
7. Piecz pod przykryciem w 180°C przez ok. 60 minut.
8. Zdejmij przykrycie, zwiększ temperaturę do 190°C i piecz jeszcze 10 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ KURCZAKA?
• Jest bogaty w pełnowartościowe białko.
• Zawiera witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy.
• Jest lekkostrawny, a jednocześnie sycący.
• Świetnie chłonie przyprawy – dlatego jest tak aromatyczny.



Najnowsze komentarze