Mięso indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych – polecane jest przy alergiach i dietach niskokalorycznych. Jego największą zaletą jest niska zawartość tłuszczu. Warto pamiętać, że indyk zawiera łatwo przyswajalne i wysokiej jakości białko, co umożliwia nam utrzymanie odpowiednio zbilansowanej diety.
Podstawowe wartości odżywcze indyka
Mięso z indyka zawiera ważne mikroelementy, jak:
- fosfor – który przede wszystkim odpowiada za zdrowe, mocne kości oraz zęby,
- potas – odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz regulację gospodarki wodnej naszego organizmu,
- magnez – niezbędny do prawidłowej budowy tkanki kostnej i odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu krwionośnego czy nerwowego.
Dodatkowo mięso z indyka jest cennym źródłem żelaza (biorącego udział w produkcji czerwonych krwinek) i cynku (wzmacniającego odporność organizmu oraz poprawiającego wygląd włosów, skóry i paznokci). Zawiera również znaczne ilości witamin z grupy B: niacynę, ryboflawinę, tiaminę, niezbędnych do utrzymania ogólnej sprawności organizmu.
Kaloryczność mięsa z indyka
Indyk jest najmniej kalorycznym rodzajem mięsa, który jednocześnie wyróżnia się bardzo wysoką wartością odżywczą. Niemożliwe? A jednak. Poniżej przedstawiamy zestawienie różnych kawałków mięsa indyka i odpowiednią dla nich wartość kaloryczną (na 100 g mięsa).
- Filet z piersi ze skórą – 121 kcal,
- Filet z piersi bez skóry – 84 kcal,
- Szyja indycza – 135 kcal,
- Udziec indyka ze skórą – 131 kcal,
- Udziec indyka bez skóry – 116 kcal,
- Golonka indycza – 151 kcal,
- Skrzydło z indyka ze skórą – 125 kcal,
- Skrzydło indyka bez skóry – 106 kcal,
- Serca indycze – 113 kcal.
Dieta niemowlaka
Czy warto wprowadzać mięso z indyka przy rozszerzaniu diety niemowlaka? Oczywiście, że tak. Mięso z indyka polecane jest przez dietetyków i lekarzy w diecie niemowląt, ze względu na niskie prawdopodobieństwo wywołania alergii. Kolejną zaletą jest delikatny smak mięsa oraz to, że jest lekkostrawne. Dodatkowo ugotowana pierś z indyka nadaje się do podawania najmniejszym dzieciom, w tym niemowlakom do rączki oraz jako urozmaicenie zupek.
Najnowsze komentarze