Zaznacz stronę

Dla mediów

Gęsina nie tylko na św. Marcina

Artykuł przedstawia historię i tradycje związane z gęsiną w polskiej kuchni, opisując jej popularność w dniach św. Marcina oraz współczesne metody przyrządzania tego mięsa

 

O co chodzi w tym gdakaniu?

Artykuł omawia badania nad komunikacją kurczaków, wykorzystujące sztuczną inteligencję do analizy ich wokalizacji i emocji

Polski drób – zdrowy
i smaczny wybór na co dzień

Artykuł przedstawia korzyści zdrowotne i odżywcze drobiu, podkreślając różnorodność gatunków mięsa drobiowego w polskiej kuchni oraz jego rosnącą popularność

 

Myć, czy nie myć?
Oto jest pytanie!

Artykuł wyjaśnia, dlaczego najlepszym sposobem na usunięcie drobnoustrojów jest prawidłowa obróbka termiczna

Drób pod lupą

Artykuł rozwiewa mity na temat hodowli drobiu, omawiając procesy kontroli jakości mięsa drobiowego w Polsce oraz nadzór weterynaryjny, który zapewnia bezpieczeństwo produktów

 

Rasa – klasa!
Postęp w hodowli drobiu

Artykuł opisuje postęp w hodowli drobiu, wskazując na zastosowanie nowych technologii oraz dbanie o dobrostan zwierząt w hodowlach, a także na zmieniające się metody produkcji

Czy mniej znaczy lepiej?

Artykuł bada skutki nowych przepisów unijnych dotyczących transportu drobiu, wskazując na potencjalne negatywne konsekwencje zarówno dla dobrostanu zwierząt, jak i dla środowiska

 

Dobra energia dla hodowli

Artykuł omawia korzyści środowiskowe i ekonomiczne biogazowni rolniczych w hodowlach drobiu, które pomagają w produkcji energii i redukcji emisji CO2

System HACCP

Artykuł wyjaśnia znaczenie systemu HACCP w produkcji drobiu, który zapewnia bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji, od hodowli po dystrybucję

 

Hormony w mięsie drobiowym

Materiał dotyczy kwestii podawania substancji o działaniu hormonalnym u drobiu, a także regulacji prawnych w tym zakresie.

 

Antybiotyki w mięsie drobiowym

Materiał poświęcony zagadnieniu obecności antybiotyków w mięsie drobiowym w kontekście regulacji prawnych i standardów unijnych

 

Warunki chowu drobiu

Artykuł jest poświęcony podstawowym zasadom dobrostanu zwierząt w kontekście przemysłowej produkcji drobiarskiej.

GMO w paszach dla drobiu

Artykuł prezentuje zagadnienie stosowania pasz zawierających składniki GMO w kontekście drobiu z uwzględnieniem wpływu takiego mięsa na organizm ludzki.

Proces produkcji drobiu

Publikacja jest poświęcona najważniejszym etapom procesu produkcyjnego w odniesieniu do drobiu z naciskiem na obowiązujące standardy i regulacje w tym zakresie.

System jakości QAFP

Publikacja dotyczy Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który powstał z myślą o bezpieczeństwie i wysokiej jakości żywności, a w kategorii drobiu obejmuje mięso z piersi kurczaka, indyka, tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej oraz wędliny drobiowe.

Proces pakowania i dystrybucji

Tematem materiału jest proces pakowania i dystrybucji w produkcji drobiarskiej. W artykule wskazano na kluczowe zasady, których stosowanie jest obligatoryjne dla producentów i dystrybutorów.

Etykieta – Twoje bezpieczeństwo

Artykuł wyjaśnia najważniejsze zasady związane ze znakowaniem produktów i czytaniem treści zawartej na etykietach.

Koncepcja od „Od pola do stołu”

Materiał opisuje system szczegółowej kontroli oparty na koncepcji „od pola do stołu”. Jego założenia gwarantują utrzymanie bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktu na każdym etapie łańcucha produkcyjnego.

Drób w codziennym menu

Materiał dotyczy najważniejszych zalet wynikających z włączenia drobiu do codziennej diety. Artykuł ma charakter edukacyjno-poradnikowy z naciskiem walory odżywcze mięsa drobiowego.

Drób pakowany

Artykuł zawiera opis najważniejszych zalet drobiu paczkowanego w zakresie jego bezpieczeństwa i wysokiej jakości. Zawarte w materiale informacje stanowią podstawę wiedzy każdego świadomego konsumenta.

Drób w diecie osób chorych

Materiał poradnikowy informujący o najważniejszych zasadach żywienia i roli drobiu w diecie osób chorych.

Drób w diecie kobiet w ciąży

Artykuł jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i zawiera najważniejsze informacje dotyczące roli mięsa drobiowego dla zdrowia mamy oraz właściwego rozwoju organizmu jej dziecka.

 

Drób w diecie sportowców

Artykuł dla wszystkich osób, które prowadzą aktywny tryb życia i kochają sport. W materiale zaprezentowano najważniejsze zalety mięsa drobiowego oraz wpływ zawartych
w nim substancji odżywczych na efektywność treningu.

Drób w diecie dzieci 

Poradnik dla wszystkich mam, które chcą aby ich dzieci odżywiały się smacznie i zdrowo. W artykule znajdują się najważniejsze informacje dotyczące roli drobiu we właściwym rozwoju organizmu dzieci i młodzieży.

Kontakt dla mediów

facebook dobry drob twitter dobry drob linkedin dobry drob