Dla mediów
Gęsina nie tylko na św. Marcina
Artykuł przedstawia historię i tradycje związane z gęsiną w polskiej kuchni, opisując jej popularność w dniach św. Marcina oraz współczesne metody przyrządzania tego mięsa
O co chodzi w tym gdakaniu?
Artykuł omawia badania nad komunikacją kurczaków, wykorzystujące sztuczną inteligencję do analizy ich wokalizacji i emocji
Polski drób – zdrowy
i smaczny wybór na co dzień
Artykuł przedstawia korzyści zdrowotne i odżywcze drobiu, podkreślając różnorodność gatunków mięsa drobiowego w polskiej kuchni oraz jego rosnącą popularność
Myć, czy nie myć?
Oto jest pytanie!
Artykuł wyjaśnia, dlaczego najlepszym sposobem na usunięcie drobnoustrojów jest prawidłowa obróbka termiczna
Drób pod lupą
Artykuł rozwiewa mity na temat hodowli drobiu, omawiając procesy kontroli jakości mięsa drobiowego w Polsce oraz nadzór weterynaryjny, który zapewnia bezpieczeństwo produktów
Rasa – klasa!
Postęp w hodowli drobiu
Artykuł opisuje postęp w hodowli drobiu, wskazując na zastosowanie nowych technologii oraz dbanie o dobrostan zwierząt w hodowlach, a także na zmieniające się metody produkcji
Czy mniej znaczy lepiej?
Artykuł bada skutki nowych przepisów unijnych dotyczących transportu drobiu, wskazując na potencjalne negatywne konsekwencje zarówno dla dobrostanu zwierząt, jak i dla środowiska
Dobra energia dla hodowli
Artykuł omawia korzyści środowiskowe i ekonomiczne biogazowni rolniczych w hodowlach drobiu, które pomagają w produkcji energii i redukcji emisji CO2
System HACCP
Artykuł wyjaśnia znaczenie systemu HACCP w produkcji drobiu, który zapewnia bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji, od hodowli po dystrybucję
Hormony w mięsie drobiowym
Materiał dotyczy kwestii podawania substancji o działaniu hormonalnym u drobiu, a także regulacji prawnych w tym zakresie.
Antybiotyki w mięsie drobiowym
Materiał poświęcony zagadnieniu obecności antybiotyków w mięsie drobiowym w kontekście regulacji prawnych i standardów unijnych
Warunki chowu drobiu
Artykuł jest poświęcony podstawowym zasadom dobrostanu zwierząt w kontekście przemysłowej produkcji drobiarskiej.
GMO w paszach dla drobiu
Artykuł prezentuje zagadnienie stosowania pasz zawierających składniki GMO w kontekście drobiu z uwzględnieniem wpływu takiego mięsa na organizm ludzki.
Proces produkcji drobiu
Publikacja jest poświęcona najważniejszym etapom procesu produkcyjnego w odniesieniu do drobiu z naciskiem na obowiązujące standardy i regulacje w tym zakresie.
System jakości QAFP
Publikacja dotyczy Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który powstał z myślą o bezpieczeństwie i wysokiej jakości żywności, a w kategorii drobiu obejmuje mięso z piersi kurczaka, indyka, tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej oraz wędliny drobiowe.
Proces pakowania i dystrybucji
Tematem materiału jest proces pakowania i dystrybucji w produkcji drobiarskiej. W artykule wskazano na kluczowe zasady, których stosowanie jest obligatoryjne dla producentów i dystrybutorów.
Etykieta – Twoje bezpieczeństwo
Artykuł wyjaśnia najważniejsze zasady związane ze znakowaniem produktów i czytaniem treści zawartej na etykietach.
Koncepcja od „Od pola do stołu”
Materiał opisuje system szczegółowej kontroli oparty na koncepcji „od pola do stołu”. Jego założenia gwarantują utrzymanie bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktu na każdym etapie łańcucha produkcyjnego.
Drób w codziennym menu
Materiał dotyczy najważniejszych zalet wynikających z włączenia drobiu do codziennej diety. Artykuł ma charakter edukacyjno-poradnikowy z naciskiem walory odżywcze mięsa drobiowego.
Drób pakowany
Artykuł zawiera opis najważniejszych zalet drobiu paczkowanego w zakresie jego bezpieczeństwa i wysokiej jakości. Zawarte w materiale informacje stanowią podstawę wiedzy każdego świadomego konsumenta.
Drób w diecie osób chorych
Materiał poradnikowy informujący o najważniejszych zasadach żywienia i roli drobiu w diecie osób chorych.
Drób w diecie kobiet w ciąży
Artykuł jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i zawiera najważniejsze informacje dotyczące roli mięsa drobiowego dla zdrowia mamy oraz właściwego rozwoju organizmu jej dziecka.
Drób w diecie sportowców
Artykuł dla wszystkich osób, które prowadzą aktywny tryb życia i kochają sport. W materiale zaprezentowano najważniejsze zalety mięsa drobiowego oraz wpływ zawartych
w nim substancji odżywczych na efektywność treningu.
Drób w diecie dzieci
Poradnik dla wszystkich mam, które chcą aby ich dzieci odżywiały się smacznie i zdrowo. W artykule znajdują się najważniejsze informacje dotyczące roli drobiu we właściwym rozwoju organizmu dzieci i młodzieży.