Lekka, a jednocześnie sycąca sałatka na jesienny lunch. Chrupiąca kaczka, świeże owoce i malinowy winegret – coś pysznego i pełnego energii!
Składniki
- 1 pierś z kaczki
- sól, pieprz
- mix sałat + rukola
- ½ mango
- kilka malin
- ¼ granatu
Winegret malinowy:
- 100 g malin
- 80 g oliwy
- 10 ml octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Natnij skórę kaczki, dopraw solą i pieprzem.
2. Na zimną patelnię połóż pierś skórą do dołu → smaż 7 min. od chwili, gdy kaczka zacznie skwierczeć.
3. Przewróć na drugą stronę → smaż 5 min.
4. Odstaw, by mięso odpoczęło.
5. Zblenduj składniki na winegret malinowy.
6. Ułóż sałatę, rukolę, mango, maliny i granat.
7. Pokrój kaczkę w plastry i połóż na wierzchu sałatki.
8. Polej malinowym sosem → gotowe!
Dlaczego warto jeść kaczkę?
- Źródło wysokiej jakości białka.
- Bogata w żelazo i cynk (energia i odporność!).
- Zawiera witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy.
- Sycąca, a w połączeniu z owocami i sałatą – lekka i pełna smaku.
Przepis pochodzi od Żanety Paliwody (Tasty by Zanka), której kulinarna pasja i kreatywność inspirują do tworzenia wyjątkowych smaków.



Najnowsze komentarze