Zaznacz stronę

Kurczak, ryż, ananas i kukurydza czyli świąteczna sałatka, która zawsze znika jako pierwsza.

• 200 g ryżu

• 2-3 piersi z kurczaka (zależy od wielkości) 

• 1 puszka kukurydzy

• 1 puszka ananasa

• 3–4 łyżki majonezu

• przyprawa curry

• sól, pieprz

• olej do smażenia

1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu zalej go zimną wodą, aby się nie sklejał, następnie odcedź i ostudź.

2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw curry, solą i pieprzem.

3. Usmaż kurczaka na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

4. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ananasa odsącz z soku i pokrój w kostkę.

5. Do miski wsyp ryż, dodaj kurczaka, kukurydzę oraz ananasa.

6. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem do smaku.

7. Całość dokładnie wymieszaj. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.

✔️ są bogate w pełnowartościowe białko

✔️ mają mało tłuszczu i są lekkostrawne

✔️ pomagają w budowie mięśni i dają uczucie sytości

✔️ idealne dla dzieci i dorosłych

✔️ świetna baza do zdrowych i świątecznych potraw

Przepis pochodzi od Żanety Paliwody (Tasty by Zanka), której kulinarna pasja i kreatywność inspirują do tworzenia wyjątkowych smaków.

facebook dobry drob twitter dobry drob linkedin dobry drob