Kurczak, ryż, ananas i kukurydza czyli świąteczna sałatka, która zawsze znika jako pierwsza.
SKŁADNIKI:
• 200 g ryżu
• 2-3 piersi z kurczaka (zależy od wielkości)
• 1 puszka kukurydzy
• 1 puszka ananasa
• 3–4 łyżki majonezu
• przyprawa curry
• sól, pieprz
• olej do smażenia
WYKONANIE:
1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu zalej go zimną wodą, aby się nie sklejał, następnie odcedź i ostudź.
2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw curry, solą i pieprzem.
3. Usmaż kurczaka na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
4. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ananasa odsącz z soku i pokrój w kostkę.
5. Do miski wsyp ryż, dodaj kurczaka, kukurydzę oraz ananasa.
6. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Całość dokładnie wymieszaj. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Dlaczego warto jeść piersi z kurczaka?
są bogate w pełnowartościowe białko
mają mało tłuszczu i są lekkostrawne
pomagają w budowie mięśni i dają uczucie sytości
idealne dla dzieci i dorosłych
świetna baza do zdrowych i świątecznych potraw
Przepis pochodzi od Żanety Paliwody (Tasty by Zanka), której kulinarna pasja i kreatywność inspirują do tworzenia wyjątkowych smaków.



Najnowsze komentarze