Jesień to czas, gdy częściej sięgamy po rozgrzewające i wzmacniające dania. Nic tak nie koi w chłodne dni jak talerz aromatycznego rosołu. Tym razem przygotujemy go nieco inaczej – z kaczki i indyka, a warzywa oraz mięso przed gotowaniem najpierw upieczemy. Dzięki temu wywar nabierze głębszego smaku i pięknego koloru.
Składniki
• porcja rosołowa z kaczki
• 1 skrzydło z indyka
• 2 marchewki
• 1 duża pietruszka
• ¼ selera
• 2 kawałki pora
• 1 mała cebula
• sól, pieprz
• 3 liście laurowe
• 5–6 ziaren ziela angielskiego
• 6–8 ziaren czarnego pieprzu
• natka pietruszki
• woda (do 5-litrowego garnka)
Wykonanie:
1. Warzywa oraz mięso ułóż na blaszce do pieczenia, dopraw solą i pieprzem.
2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.
3. Upieczone składniki przełóż do dużego garnka (5-litrowego).
4. Wlej cały sok, który wytworzył się podczas pieczenia.
5. Dodaj ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe
6. Zalej wodą tak, aby składniki były przykryte.
7. Dodaj natkę pietruszki i gotuj na małej mocy płyty przez ok. 2 godziny.
8. Dopraw do smaku i podawaj z ulubionym makaronem.
Kaczka to mięso, które często kojarzy się tylko z odświętnym obiadem, a warto częściej wprowadzać je do diety, bo ma naprawdę sporo zalet:
- Mięso bogate w białko
- Zdrowe tłuszcze
- Bogate w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B3.
- Bogate w minerały, między innymi potas, sód, magnez, fosfor, cynk i wapń.
Przepis pochodzi od Żanety Paliwody (Tasty by Zanka), której kulinarna pasja i kreatywność inspirują do tworzenia wyjątkowych smaków.



Najnowsze komentarze