Zaznacz stronę

Jesień to czas, gdy częściej sięgamy po rozgrzewające i wzmacniające dania. Nic tak nie koi w chłodne dni jak talerz aromatycznego rosołu. Tym razem przygotujemy go nieco inaczej – z kaczki i indyka, a warzywa oraz mięso przed gotowaniem najpierw upieczemy. Dzięki temu wywar nabierze głębszego smaku i pięknego koloru.

• porcja rosołowa z kaczki

• 1 skrzydło z indyka

• 2 marchewki

• 1 duża pietruszka

• ¼ selera

• 2 kawałki pora

• 1 mała cebula

• sól, pieprz

• 3 liście laurowe

• 5–6 ziaren ziela angielskiego

• 6–8 ziaren czarnego pieprzu

• natka pietruszki

• woda (do 5-litrowego garnka)

1. Warzywa oraz mięso ułóż na blaszce do pieczenia, dopraw solą i pieprzem.

2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.

3. Upieczone składniki przełóż do dużego garnka (5-litrowego).

4. Wlej cały sok, który wytworzył się podczas pieczenia.

5. Dodaj ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe

6. Zalej wodą tak, aby składniki były przykryte.

7. Dodaj natkę pietruszki i gotuj na małej mocy płyty przez ok. 2 godziny.

8. Dopraw do smaku i podawaj z ulubionym makaronem.

Kaczka to mięso, które często kojarzy się tylko z odświętnym obiadem, a warto częściej wprowadzać je do diety, bo ma naprawdę sporo zalet:

  • Mięso bogate w  białko
  • Zdrowe tłuszcze
  • Bogate w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B3.
  • Bogate w minerały, między innymi potas, sód, magnez, fosfor, cynk i wapń. 

Przepis pochodzi od Żanety Paliwody (Tasty by Zanka), której kulinarna pasja i kreatywność inspirują do tworzenia wyjątkowych smaków.

facebook dobry drob twitter dobry drob linkedin dobry drob