Roladki z indyka z serem Mozzarella
Roladki z indyka z serem Mozzarella bez wątpienia przypadną do gustu wszystkim najmłodszym członkom rodziny – nawet tym najbardziej wybrednym. Delikatny smak i bogactwo wartości odżywczych to połączenie, którego nie może zabraknąć w menu Twojego dziecka. Czas przygotowania potrawy dla 4-6 osób to około 30 minut.
Składniki
- 4 sznycle z piersi z indyka
- 4 łyżki startego sera Mozzarella
- 2 łyżki masła
- Majeranek
- Pieprz ziołowy
- 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 jajko
- Bułka tarta
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Sznycle rozbij i oprósz po obu stronach solą. Wymieszaj majeranek z pieprzem ziołowym (jeśli lubisz – także z tymiankiem, oregano i czosnkiem) a następnie natrzyj mięso przyprawami po wewnętrznej stronie. Na tej warstwie rozprowadź łyżkę masła, a także łyżkę startego sera i zawiń sznycle.
W osobnym naczyniu roztrzep jajko, przygotuj na talerzu bułkę tartą, a na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Kotleciki najpierw obtocz w bułce tartej, następnie w jajku i jeszcze raz w bułce. Ułóż je na patelni i smaż na średnim/małym ogniu przez około 15 minut (muszą dopiec się w środku). Danie podawaj z ziemniakami i surówką.