Pulpeciki w sosie pieczarkowym
Składniki
- mięso mielone z indyka na kotlety
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- kilka gałązek majeranku (lub łyżka suszonego )
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu (może być z kostki bulionowej)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki oczyść, umyj, osusz i pokrój na plasterki. W szerokim rondlu, na rozgrzanym maśle, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i przesmaż je. Wlej bulion i śmietanę – dokładnie połączoną z mąką. Dodaj sól i pieprz do smaku, oprósz majerankiem. Mielone mięso dopraw pieprzem i solą, dodaj czosnek. Formuj małe kulki i smaż na rozgrzanej oliwie. Następnie włóż pulpeciki do sosu z warzywami i gotuj je na wolnym ogniu przez kilka minut. Pamiętaj, aby dość często mieszać sos. Gorące pulpeciki podawaj z ryżem i surówką.