Mięso drobiowe dzięki swoim właściwościom jest wartościowym elementem w diecie każdego człowieka. Jest doceniane i często spożywane przez wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie. Prawidłowa dieta polega na zachowaniu odpowiedniej kaloryczności posiłków oraz na zawarciu w niej niezbędnych, do dobrego funkcjonowania organizmu, składników odżywczych. Aby dieta była doskonała – musi być zarówno zdrowa, jak i smaczna. Właśnie dlatego wiele osób wybiera mięso drobiowe, które jest doskonałym połączeniem wysokich właściwości odżywczych z wyśmienitym smakiem.
Dlaczego warto wybierać drób? Oto kilka najważniejszych powodów:
1. Jest cennym źródłem pełnowartościowego białka.
Pełnowartościowe białko jest wyjątkowe ze względu na zawartość wszystkich niezbędnych aminokwasów w idealnych proporcjach, niezbędnych do budowy białek w naszym organizmie. Mięso drobiowe jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które dostarcza ciału niezbędnych składników odżywczych, wspierając nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Badania naukowe potwierdzają, że spożywanie białek zwierzęcych sprzyjało rozwojowi mózgu człowieka od prehistorycznych czasów do dziś. Białka zwierzęce są najbardziej efektywne z żywieniowego punktu widzenia, dostarczając wszystkich 9 niezbędnych aminokwasów, 16 witamin i minerałów, oraz 10 związków bioaktywnych, nawet w niewielkiej kaloryczności. To właśnie dzięki różnorodnej diecie, w tym spożywaniu żywności pochodzenia zwierzęcego, człowiek stał się inteligentną i rozwiniętą istotą.
2. Zawiera dużo witamin i składników mineralnych.
Do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania organizmu człowieka niezbędne jest stałe dostarczanie mu odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych poprzez zbilansowaną dietę. Spożywając mięso drobiowe zyskujemy: przeciwutleniacze – witaminy A, E i C, odpowiadające za metabolizm komórkowy i poprawiające przemianę materii. Witaminy z grupy B oraz witaminę PP odpowiadającą za prawidłowy poziom glukozy we krwi. Znajdują się w nim również składniki mineralne takie, jak magnez i potas, a także żelazo i cynk, które zwiększają odporność oraz pozytywnie wpływają na cerę, skórę i paznokcie. Dlatego spożywanie drobiu jest znakomitym sposobem na uzupełnienie niezbędnych minerałów.
3. Ma niską zawartość tłuszczu.
Dania i posiłki przygotowane na bazie drobiu cechuje lekkostrawność – ma on niską zawartość tłuszczu: na 100 g piersi z kurczaka przypada zaledwie 100 kcal i tylko 1.5 g tłuszczu! Warto przy tym wspomnieć, że w mięsie drobiowym znajdują się wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają i pozytywnie wpływają na pracę serca.
4. Jest znakomitą bazą do przyrządzania posiłków.
Mięso drobiowe należy docenić nie tylko ze względu na właściwości odżywcze, ale również ze względu na jego wyśmienity smak. Jest doskonałą bazą i składnikiem pełnowartościowych posiłków niezależnie, czy chcemy przygotować kanapki na śniadanie, sycący obiad, czy pyszną kolację. Atutem drobiu jest jego uniwersalny smak, który pozwala przyrządzić go na wiele sposobów, odwzorowując tradycyjne polskie przepisy, wykorzystując nowoczesne metody gotowania, czy inspirując się kuchniami z całego świata.
To tylko kilka z powodów, dla których warto na co dzień stosować w swojej diecie potrawy z mięsem drobiowym. Nie bez powodu doceniają go kobiety w ciąży i sportowcy: wysoka jakość pełnowartościowych posiłków jest dla nich priorytetem. Ze względu na jego lekkostrawność lekarze polecają włączenie drobiu do diety dzieci i osób starszych. Za smak oraz łatwość w przygotowaniu uwielbiają go praktycznie wszyscy.
Mięso drobiowe jest zdrowe, smaczne, niskokaloryczne.
Jest doskonałym wyborem dla każdego.
Najnowsze komentarze