Klops z indyka
Klops z indyka może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa. W obu postaciach stanowi doskonałe uzupełnienie lekkostrawnej diety osób chorych. Danie jest niezwykle pożywne i proste w przygotowaniu. Średni czas przyrządzenia posiłku dla 4-6 osób to około 60 minut.
Składniki
- 750 g mielonego mięsa indyczego
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 czerstwe kajzerki
- 1 jajko
- ¾ szklanki przecieru pomidorowego
- Garść posiekanej natki pietruszki
- Garść posiekanego szczypiorku
- Garść posiekanej bazylii
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
Drobno posiekane cebulę i czosnek wymieszaj ze zmielonym mięsem i zieleniną. Bułki pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni – do uzyskania złocistego koloru. Grzanki wraz z przecierem pomidorowym i jajkiem dodaj do mięsa i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Posól i popierz do smaku. Mokrymi dłońmi uformuj klops i przełóż go do brytfanny posmarowanej masłem. Wierzch klopsa posmaruj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 60-90 minut. Klops można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, po jego ostygnięciu.