Kurczak
Uważa się, że kury stanowią udomowioną formę kura bankiwa (Gallus Gallus),
żyjącego w stanie dzikim w południowej części Azji, a ich udomowienie rozpoczęło się ok. 3000 p.n.e. w Indiach. Udomowienie kur spowodowało zanik pewnych właściwości, takich jak zdolność lotu, ruchliwość, szukanie karmy, odporność na warunki klimatyczne czy sezonowość rozrodu. Kury, obok indyków, perlic i przepiórek, zalicza się do drobiu grzebiącego.
Mięsne użytkowanie kur, to chów brojlerów kurzych, będących specjalnie wyselekcjonowanymi liniami towarowymi. Współczesne linie, dzięki starannej pracy hodowlanej, charakteryzują się szybszym tempem wzrostu i osiąganiem odpowiedniej wagi w krótszym czasie. Współczesne brojlery odznaczają się także mniejszym zużyciem paszy na 1 kg masy ciała oraz szybkim opierzaniem.
W Europie brojlery kurze chowane są przez ok. 5-7 tygodni. W tym czasie osiągają masę ok. 2,2 kg. Czas chowu ma związek z opłacalnością produkcji, gdyż po tym okresie, ptaki znacznie spowalniają swój wzrost w relacji do spożywanej paszy oraz zwiększa się zawartość, niepożądanej przez konsumentów tkanki tłuszczowej.
Zgodnie z obowiązującym prawem, ptaki muszą mieć zapewniony stały dostęp do pożywienia,a ich karmienie powinno odbywać się w okresach oświetlenia. Nie mogą być też pozbawione pokarmu dłużej, niż na 12 godzin przed przewidywanym terminem uboju. Ponadto, kurczętom zapewnia się stały dostęp do wody – o jakości przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Hodowla i żywienie
Aby kurczęta mogły osiągnąć odpowiednią masę ciała w krótkim czasie, istotne jest dobranie odpowiedniego żywienia. Firmy paszowe oferują pełnoporcjowe mieszanki dla brojlerów, podzielone na 3 rodzaje, w zależności od wieku: pasze typu Starter (od 0 do 10 dnia życia), pasze typu Grower I (11-24 dzień), pasze typu Grower II (25-35 dzień), a także pasze typu Finisher (od 36 dnia życia). Zgodnie z obowiązującym prawem, ptaki muszą mieć zapewniony stały dostęp do pożywienia,a ich karmienie powinno odbywać się w okresach oświetlenia. Nie mogą być też pozbawione pokarmu dłużej, niż na 12 godzin przed przewidywanym terminem uboju. Ponadto, kurczętom zapewnia się stały dostęp do wody – o jakości przeznaczonej do spożycia przez ludzi.Przepisy określają także wymagania dotyczące obsady kurnika tak, by ptaki nie przebywały w zbytnim ścisku. Hodowca jest zobowiązany do doglądania kurcząt co najmniej dwa razy dziennie.
Czy mięso z kurczaka jest zdrowe?
Mięso kurczęce jest niskokaloryczne, a w związku z tym zawiera małą ilość tłuszczu, w tym tak niepożądanych nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT). Drób jest jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego i znakomicie przyswajalnego białka. Oznacza to, że zawiera ono tzw. aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć i musimy ich dostarczać wraz z pożywieniem. Pierś z kurczaka zawiera najwięcej białka ze wszystkich mięs!
Mięso drobiowe odznacza się też zawartością cennych witamin, głównie z grupy B, w tym witaminy B12 występującej wyłącznie w żywności pochodzenia zwierzęcego. Pierś z kurczaka – ze wszystkich rodzajów mięsa – jest także najbogatszym źródłem witaminy PP.
Mięso kurczęce zawiera również minerały, w tym jakże ważne dla naszego zdrowia cynk, żelazo, magnez czy potas.