Drób w tradycyjnej kuchni polskiej
Na staropolskich stołach drób od zawsze był bardzo wysoko ceniony…
Tradycyjna kuchnia polska charakteryzuje się pełnią aromatycznych mięsnych potraw i przetworów owocowo-warzywnych. Na staropolskich stołach drób od zawsze był bardzo ceniony – najczęściej podawano kurczaki, gęsi, kaczki oraz kapłony – specjalnie hodowane koguty.
Z powodu walorów zdrowotnych i smakowych współcześnie drób jest nadal bardzo popularny w polskiej kuchni. Mięso drobiowe zawiera dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm, a dodatkowo jego obróbka termiczna jest bardzo prosta i wygodna.
Najstarsze odkryte ślady hodowli kur domowych w Polsce pochodzą sprzed aż 2500 lat z okolic Biskupina. Drób i jego hodowla rozpowszechniły się w średniowieczu. Popularne wtedy było trzymanie drobiu w każdym, nawet najmniejszym gospodarstwie.
Na przełomie XIX i XX wieku w Polsce nastąpił rozwój hodowlany i powstały pierwsze fermy, dzięki temu zaczęto eksportować mięso drobiowe i jaja na rynek europejski. Aktualnie polski drób jest eksportowany na niemal wszystkie kontynenty.
Z pierwszych polskich książek kucharskich można się dowiedzieć, że najczęściej podawanymi przysmakami były kaczki i małe kurczęta, które jadano po jednym na osobę. Specjałem serwowanym na magnackich i szlacheckich stołach był kapłon, czyli kastrowany i specjalnie tuczony kogut. Kapłon uznawany był za królewską potrawę. Bardzo popularna była również gęsina, najczęściej podawana faszerowana i upieczona.
Jedną z najbardziej popularnych potraw w tradycyjnej polskiej kuchni jest rosół, podawany od wieków w każdej polskiej rodzinie. Inną popularną potrawą jest gulasz gotowany na mięsie drobiowym, wołowym, wieprzowym lub z dziczyzny. Pasztet to pyszne połączenie mięsa i podrobów, który w Polsce od lat jest bardzo ceniony i przyrządzany na różne sposoby.
Drób jest elementem codziennych posiłków Polaków, a najbardziej popularne śniadanie to kanapki, w których wędlina np. drobiowa jest niezbędnym składnikiem. Obiady natomiast najczęściej oparte są na daniach mięsnych lub półmięsnych.