Cztery sposoby na drób...
Drób jest mięsem najchętniej jadanym przez Polaków
To świetny wybór ze względu na to, że jest bardzo zdrowy i smaczny. Można przyrządzić go na kilka sposobów, a każdy z nich wydobędzie z mięsa inne walory.
Gotowanie
Najzdrowszą metodą przygotowywania drobiu jest gotowanie. Pozwala ona na zatrzymanie dużej ilości mikroelementów i składników odżywczych w mięsie. Aby podkreślić i nadać odpowiedni smak należy nie tylko posolić wodę, ale także przyprawić ją ziołami.
Dzięki ich dodaniu danie będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Mięso można gotować oddzielnie lub z dodatkiem warzyw nadając więcej głębi i smaków potrawie. Sekret pysznie ugotowanego mięsa tkwi w włożeniu go do wrzątku, w ten sposób uzyskuje się soczyste mięso.
Poza tradycyjnym gotowaniem, drób można ugotować również na parze w towarzystwie soli i ziół. W ten sposób mięso zachowa wszystkie swoje cenne wartości odżywcze. Poza aspektem zdrowotnym, największą zaletą tej metody jest brak możliwości rozgotowania, dzięki czemu mięso zachowa swoją jędrność.
Smażenie
W ten sposób najczęściej przyrządza się piersi drobiowe. Finezja tej metody polega na przygotowaniu mięsa w taki sposób, aby było soczyste i miękkie, a z zewnątrz odpowiednio przyrumienione.
Wybitni kucharze twierdzą, że tajemnica tkwi w doborze odpowiedniego tłuszczu. Najlepszym wyborem jest masło klarowane, które podkreśla smak potrawy i nie przypala się. Innym sposobem jest obsmażenie mięsa na oleju roślinnym, a następnie dodanie masła i polewanie nim mięsa.
Drugą tajemnicą idealnie wysmażonego drobiu jest temperatura, najlepiej, kiedy przed smażeniem osiągnie temperaturę pokojową. Mięso powinno się smażyć powoli, na małym ogniu, należy je często odwracać i polewać gorącym tłuszczem wykonując technikę nazywaną bastowaniem.
Pieczenie
Chrupiąca skórka i miękkie mięso – na tak upieczony drób skusi się każdy! Największym wyzwaniem kucharza jest nieprzesuszenie mięsa.
Więc jak zrobić to dobrze? Najważniejsze to dobrać odpowiednio dwa parametry – temperaturę i czas pieczenia. Mięso należ piec w zdecydowanie niższej temperaturze niż podaje to większość przepisów.
Warto wydłużyć czas pieczenia na rzecz niższej temperatury. Mięso zostanie upieczone nawet w 90 stopniach Celsjusza. Tutaj również można stosować bastowanie, czyli podlewanie mięsa gorącym tłuszczem.
Duszenie
Duszenie to metoda, która pozwala na uzyskanie niepowtarzalnego smaku drobiu, w której mięso powoli nasącza się aromatami i smakami z przypraw oraz dodatków.
Sekretem zachowania soczystego i wilgotnego mięsa jest wrzucenie na rozgrzaną z tłuszczem patelnię obtoczonych w mące kawałków wybranego elementu z drobiu i podpieczenie ich do momentu uzyskania chrupiącej skórki.
Dopiero tak przygotowane mięso należy dusić pod przykryciem, przy użyciu niewielkiej ilości wody i na małym ogniu uzyskując wspaniały i głęboki smak.