Pulpety z indyka
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1/2 bułki z przedziałkiem (najlepiej czerstwej)
- 1 spora marchew
- natka pietruszki
- pieprz, sól
- 2 duże łyżki mąki
Przygotowanie
Mięso wyłóż na półmisek, marchew ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu, bułkę namocz w zimnej, przegotowanej wodzie. Do mięsa wbij jajko, dodaj odciśniętą z wody bułkę, pokrojoną w drobniusieńką kostkę marchew, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Mąkę wysyp na talerz. Wywar z marchwi doprowadź do wrzenia. Do gotującego się wywaru wrzuć uformowane i obtoczone w mące kulki. Gotuj około 30 min, po czym wyłącz kuchenkę i pozostaw pulpety pod przykryciem na około 15 min. Podawaj z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszami, w zależności od upodobań.