Eksperci o drobiu
Leszek Lemke
Przewodniczący komisji ds. bezpieczeństwa żywności, weterynarii
i przetwórstwa mięsa drobiowego KRD-IG
Absolwent Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie, ukończył też studia podyplomowe w zakresie zarządzania systemami jakości.
Od 1980 roku nieprzerwanie związany z branżą drobiarską. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Olsztyńskich Zakładach Drobiarskich, INDYKPOL S.A., CEDROB S.A., a obecnie DROSED S.A., gdzie pełni funkcję Dyrektora R&D Grupy Drosed i Pełnomocnika Zarządu ds. systemów jakości DROSED S.A. W swojej pracy zajmował się technologią przetwórstwa mięsa drobiowego, wdrażaniem nowych rozwiązań technologicznych i produktowych oraz tematyką związaną z normalizacją, a także praktycznym funkcjonowaniem systemów zarządzania jakością. Był współautorem projektów inwestycyjnych w zakresie rozwiązań technologicznych nowobudowanych i modernizowanych obiektów produkcyjnych.
Uczestniczył w pracach w pracach komisji problemowej Polskiego Komitetu Normalizacyjnego, a aktualnie w ramach KRD-IG zajmuje się zagadnieniami związanymi z normalizacją , krajowym i unijnym ustawodawstwem oraz szeroko rozumianym bezpieczeństwem żywności.