Lasagne z indykiem
Idealna i pożywna propozycja dla wszystkich osób uprawiających sport wyczynowo lub hobbistycznie. Złożone węglowodany, białko i dobre tłuszcze będą doskonałym uzupełnieniem treningu, a dla organizmu źródłem potrzebnych mu substancji odżywczych. Średni czas przygotowania posiłku dla 4-6 osób to około 60 minut.
Składniki
- 500 g mięsa z piersi indyka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 240 ml sosu pomidorowego
- 750 g pokrojonych pomidorów
- Sóli pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 350 g sera Mozzarella
- 300 g sera Ricotta
- ¾ szklanki startego Parmezanu
- 1 opakowanie makaronu do lasagne
Przygotowanie
Mięso z indyka pokrój na małe kawałki. Dodaj do niego oliwę z oliwek i czosnek, a następnie przełóż całość do głębokiej patelni. Dodaj sos pomidorowy, pokrojone pomidory, przyprawy, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Na dno żaroodpornego naczynia wlej niewielką ilość sosu, po czym ułóż warstwę makaronu pokrywającą całe dno.
Oprósz wszystko niewielką ilością sera Mozzarella i Ricotta. Dodawaj na zmianę warstwę: podduszonego mięsa z sosem pomidorowym, makaronu, sera (kończąc warstwą makaronu). Wierzch posyp Parmezanem. Piecz przez 30 minut w nagrzanym do 190°C piekarniku.