FAŁSZ W...KURZA
Czy w kurczakach są antybiotyki? Czy GMO z paszy przechodzi do mięsa? Czy warto kupować mięso pakowane? Jest nas coraz więcej, żyjemy coraz szybciej, ale też jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami. Staramy się odżywiać zdrowo, czytać etykiety, podążać za najnowszymi radami dietetyków. Jednak kolejnym znamieniem naszych czasów jest szum informacyjny, który utrudnia nam wyodrębnienie treści istotnych i co ważne – prawdziwych.
Od pola do stołu
– czyli wszystko
na temat drobiu
Niewątpliwie mięso drobiowe – ze względu na jego wartości odżywcze – powinno znaleźć się w naszej codziennej diecie. Wiedzą o tym zarówno eksperci, jak i świadomi konsumenci.


Mity na temat drobiu

Antybiotyki
Warto w końcu raz na zawsze powiedzieć – drób jest zdrowy i nie zawiera antybiotyków!

Hormony
Czy w kurach i innych gatunkach drobiu są hormony? Sprawdź sam!

GMO
Czy drób zawiera GMO? Warto dowiedzieć się jak jest naprawdę czytając poniższy atykuł.

Czy drób jest zdrowy?
Produkcja bezpiecznego mięsa drobiowego w myśl podejścia „od pola do stołu” wymaga zapewnienia pełnej identyfikowalności, czyli możliwości śledzenia przemieszczania się i pochodzenia ptaków, żywności oraz pasz. Dlatego też na każdym jej etapie– produkcji paszy, gospodarstw, selekcji zwierząt czy stosowanych dodatków –zostały stworzone odpowiednie systemy umożliwiające prześledzenie całej drogi produktu od rozpoczęcia produkcji, aż do konsumenta.
Bezpieczny drób
Produkcja bezpiecznego mięsa drobiowego w myśl podejścia „od pola do stołu” wymaga zapewnienia pełnej identyfikowalności, czyli możliwości śledzenia przemieszczania się i pochodzenia ptaków, żywności oraz pasz.
Eksperci o drobiu
„Właściciel fermy drobiu ma obowiązek przestrzegania w trakcie chowu zasad dobrostanu oraz stosować tylko dozwolone środki produkcji.
Drób w diecie
Prawidłowa dieta, obok aktywności fizycznej jest najważniejszym elementem zdrowego stylu życia. Naszym codziennym sposobem odżywiania często kierują nie do końca zdrowe nawyki.
Gatunki drobiu





Kurczak
Kaczka
Indyk
Gęś
Pozostałe
Bezpieczny drób

Kontrola od pola do stołu
Jedną z kluczowych kwestii prawa żywnościowego w Unii Europejskiej jest koncepcja ,,od pola do stołu” (ang. „from farm to fork”). Jako jedna z naczelnych zasad została wprowadzona w UE już w 2002 roku (rozporządzenie nr 178/2002).
W praktyce zasada ta oznacza, że wszyscy uczestnicy włączeni w produkcję żywności są jednakowo zaangażowani i jednocześnie tak samo odpowiedzialni za jej bezpieczeństwo. Koncepcja „od pola do stołu” obejmuje szereg norm, dzięki którym możliwa jest produkcja bezpiecznego mięsa drobiowego na każdym etapie łańcucha żywnościowego.
Drób pakowany
Wciąż niewielu konsumentów sięga jednak po mięso pakowane dostępne w większych sklepach i marketach. Warto zatem zapoznać się z kluczowymi faktami na temat mięsa pakowanego.
Pakowanie i dystrybucja drobiu
Warto zauważyć, że produkcja masowa musi być zgodna z jednostkowymi wzorcami i potwierdzona przez systematyczne kontrole. Dotyczy to także procesu pakowania.
Etykieta Twoje bezpieczeństwo
Jedną z istotnych korzyści mięsa paczkowanego, jest pełna dostępność na etykiecie szeregu informacji. Już w momencie dokonywania zakupu możemy bowiem dowiedzieć się wiele o produkcie.
Przepisy z drobiu
Jak przyrządzić mięso drobiowe
Jedną z kluczowych kwestii prawa żywnościowego w Unii Europejskiej jest koncepcja ,,od pola do stołu” (ang. „from farm to fork”). Jako jedna z naczelnych zasad została wprowadzona w UE już w 2002 roku (rozporządzenie nr 178/2002).
Gęsina w kuchni i medycynie ludowej
Od pokoleń gęsina była nie tylko celebracyjnym posiłkiem na polskim stole, ale również cenionym składnikiem w praktykach medycyny ludowej. W tradycji polskiej, gdzie szacunek dla natury przeplata się z codziennym życiem, gęsina zajmuje wyjątkowe miejsce. Skarbnica...
Czym są brojlery?
Drób hodowany wyłącznie na mięso nazywany jest brojlerami. Termin „brojler” odnosi się do kur, kaczek czy indyków, które charakteryzują się masywną budową mięśni. Skąd wzięło się to określenie? Nazwa „brojler" wywodzi się z angielskiego słowa „broil”,...
Gęsina – smaczne dobro narodowe
Gęsina, ze względu na swój aromat, właściwości smakowe i zdrowotne, od wieków cieszy się uznaniem w kuchni. W Polsce tradycja pieczenia gęsi, szczególnie z jabłkami, ma głębokie korzenie, sięgając aż do XVII wieku. Właśnie wtedy ukształtowała się tradycja jej...