Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to nie tylko doskonała propozycja dla osób starszych, których zapotrzebowanie na potrawy wysokobiałkowe jest szczególnie duże. To tradycyjne polskie danie z pewnością przypadnie do gustu także wszystkim gościom podczas uroczystego rodzinnego obiadu.

 

Składniki

  • 1 średniej wielkości pierś z indyka
  • Sałata lodowa
  • 1 ciabatta
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 łyżka majonezu

Przygotowanie

Na początku oczyszczamy tuszkę kaczki, nacieramy solą i pieprzem oraz – od środka – majerankiem, a następnie odkładamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie można przystąpić do przygotowania jabłek. Najlepsze będą jabłka odmian szara reneta i antonówka. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, skrapiamy cytryną i odstawiamy. Skórkami jabłek faszerujemy kaczkę.

Do brytfanny z tuszką kaczki wlewamy odrobinę wody i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Czas pieczenia obliczamy według zasady: około 45 minut na każdy kilogram tuszki. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby niekorzystnie nie zmniejszyła się wilgotność wewnątrz piekarnika. Około pół godziny przed przewidywanym zakończeniem pieczenia dodajemy jabłka. Tak upieczoną kaczkę można podać z pieczonymi ziemniakami i żurawiną lub borówką.