Sałatka zielona z indykiem
Składniki
- filet z piersi indyczej
- 300 g pieczarek
- 300 g świeżego szpinaku
- 400 g jogurtu naturalnego
- 450 g świeżych ziemniaków
- 150 g groszku
- 6 łyżek mleka
- 90 g prażonych migdałów
- 6 sztuk cebuli – dymki
- 9 sztuk rzodkiew
- koperek
- 1/2 szklanki mleka
- koperek
- ocet
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy przez 25 minut, po czym odstawiamy je, aby ostygły i kroimy je na cienkie plastry. Indyka gotujemy i tniemy na cienkie paseczki.
Myjemy szpinak i osuszamy. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. To samo robimy z rzodkiewkami i dymką. Następnie przygotowujemy sos – jogurt ucieramy z solą, pieprzem, mlekiem i odrobiną octu oraz koperku.
Mrożony groszek warto sparzyć w osolonym wrzątku, a następnie zahartować w zimnej wodzie (dzięki temu zachowa piękny kolor). Ziemniaki mieszamy z groszkiem, szpinakiem, rzodkiewką, dymką, po czym dodajemy mięso.
Polewamy wszystko sosem i dokładnie mieszamy. Potrawę przyozdabiamy migdałami.