Phad thai z indykiem
Phad thai z indykiem to danie, które jest smaczne, a zarazem zdrowe i orientalne. Fantazyjne połączenie smaków stanowi idealne dopełnienie diety opartej o tłuszcze nienasycone oraz dodatkowe węglowodany.
Czas przygotowania potrawy dla 2-3 osób to około 60 minut.

Składniki
- 400 g piersi z indyka
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 300 g makaronu sojowego (wstążki)
- 200 g kiełków fasoli
- Pół pęczka szczypiorku
- Kilka orzeszków ziemnych
- 1,5 łyżki cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2/3 szklanki wody
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Pierś z indyka dokładnie posyp ostrą papryką i upiecz ją w folii. Tak przygotowane mięso pokrój w paseczki, a następnie starannie umyj i obierz warzywa.
Ogórek posiekaj na drobne kawałki, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Przygotowane warzywa wrzuć do miseczki z kurczakiem i dodaj do tego porwane listki mięty. Wymieszane składniki polej sosem przygotowanym na bazie jogurtu, miodu i chili (proporcje wg uznania).
SMACZNEGO!