Phad thai z indykiem
Phad thai z indykiem to danie, które jest smaczne, a zarazem zdrowe i orientalne. Fantazyjne połączenie smaków stanowi idealne dopełnienie diety opartej o tłuszcze nienasycone oraz dodatkowe węglowodany.
Czas przygotowania potrawy dla 2-3 osób to około 60 minut.
Składniki
- 400 g piersi z indyka
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 300 g makaronu sojowego (wstążki)
- 200 g kiełków fasoli
- Pół pęczka szczypiorku
- Kilka orzeszków ziemnych
- 1,5 łyżki cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2/3 szklanki wody
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Makaron namocz w wodzie przez ok. 30 minut. Pierś z indyka pokrój na małe kawałeczki, a szczypiorek na ok. 2,5 centymetrowe paseczki. Posiekaj czosnek.
Głęboką patelnię (lub wok) postaw na średnim ogniu i wlej do niej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć posiekany czosnek, uważając, by się nie przypalił. Po chwili dorzucić indyka i smaż go przez kilka minut. Następnie wbij jajka i zamieszaj wszystko.
Gdy jajka się zetną, dodaj cukier, sos sojowy i makaron. Dolej wody i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie wrzuć szczypiorek i kiełki. Smaż wszystko jeszcze przez kilka minut.
Gdy makaron będzie miękki, danie jest gotowe. Posyp je posiekanymi orzeszkami.