Pasztet z kaczki
Pasztet z kaczki z marynowanymi grzybami i sosem cumberland to idealny pomysł na zdrowy i wartościowy posiłek, który może być serwowany zarówno na zimno, jak i na gorąco. Wyraziste oraz fantazyjne połączenie smaków z tradycją idealnie sprawdzi się jako pomysł na danie podczas uroczystej rodzinnej kolacji.

Składniki
- 1 tuszka kaczki
- 300 g podgardla wieprzowego
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 1 średniej wielkości cebula
- 4 jajka
- 100 ml metaxy
- 1 sucha kajzerka
- 100 ml mleka
- Szczypta gałki muszkatołowej i tymianku
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Kaczkę trybujemy, mięso kacze i podgardle kroimy na średniej wielkości kawałki, przesmażamy na patelni, dusimy do miękkości, w ostatniej fazie duszenia dodajemy pokrojoną wątróbkę oraz cebulę pokrojoną w piórka, następnie zioła, sól, pieprz. Kajzerkę namaczamy w mleku.
Wszystko mielimy w maszynce dwa razy na drobnym oczkach, dodajemy jajka oraz metaxę. Wyrobioną masę wkładamy do wysmarowanej wcześniej masłem blaszki i pieczemy w temp. 140o C przez około 80 min.
Przygotowanie sosu