Kaczka
Udomowienie kaczki nastąpiło około 2500 lat p.n.e. w Chinach. Kaczki należą do typowych ptaków wodnych.
Posiadają opływowy kształt ciała, błony pomiędzy palcami i bardzo charakterystyczny kształt dzioba, umożliwiający odcedzanie pokarmu z wody. Kaczki mają silnie rozwinięte mięśnie piersiowe i mięśnie nóg. Pióra są pokryte specjalną substancją zapobiegającą nasiąkaniu wodą. U kaczek występują duże różnice pomiędzy samicą i samcem, dotyczące ubarwienia, wielkości oraz wydawanych dźwięków. Świeżo wyklute pisklęta są pokryte żółtym puchem.
Występują cztery typy użytkowe kaczek: nieśne,mięsne, ogólnoużytkowe i ozdobne. W Polsce kaczki nie są użytkowane nieśnie, jaja spożywcze najczęściej produkuje się w Azji. Materiałem do produkcji brojlerów kaczych w Polsce są przede wszystkim mieszańce kaczek piżmowych i pekin. Dostępna jest także kaczka Barbarie – premium wśród kaczek, odznaczająca się mniejszym otłuszczeniem i lepszym umięśnieniem, niż inne kaczki.
Kaczki są gatunkiem idealnie nadającym się do tuczu. Bardzo szybko przyrastają, dobrze wykorzystują różnego rodzaju pasze, pastwiska i zbiorniki wodne. Długość odchowu zależy od systemu hodowli oraz od rasy – od 7 do 13 tygodni. Kaczki kierowane do uboju ważą ok. 3-3,5 kg.
Hodowla i żywienie
Kaczki osiągają najlepsze wyniki produkcyjne przy odpowiednich warunkach utrzymania. Budynki służące do odchowu kacząt powinny być wyposażone w okna, a dla starszych kaczek w wybiegi. Kaczki są bardzo płochliwe w nocy, dlatego w nocy stosuje się sztuczne oświetlenie o niskim natężeniu.
Żywienie kaczek zależy od wieku, systemu chowu, od rasy i typu użytkowego.Kaczki w systemie fermowym są najczęściej żywione pełnoporcjowymi paszami, w systemie przyzagrodowym ptaki otrzymują pasze wytworzone w gospodarstwie. Dieta kaczek składa się z ziarna zbóż, roślin motylkowatych, śrut poekstrakcyjnych, zielonek, suszu z traw, pasz pochodzenia zwierzęcego i jeśli jest taka możliwość z roślinności wodnej np. rzęsa wodna, moczarka kanadyjska.
Czy mięso z kaczki jest zdrowe?
Kaczka, obok gęsiny, uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj mięsa drobiowego. Mięso kaczki, nawet podczas pieczenia, zachowuje soczystość i kruchość. Kacze mięso, podobnie jak inne produkty drobiowe, charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niższą od mięsa czerwonego, zawartością tłuszczu. Dzięki temu jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Kacze mięso zalecane jest dla osób z obniżoną odpornością, gdyż, oprócz białka, stanowi znakomite źródło fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy A, B i E.